**************************
_______________________________________________________________________________________________________
HEM       GREY      DE & PE GOLDEN      TILL SALU      PLANERADE KULLAR      FÖDDA KULLAR      CHAMPIONS

NYHETER      UTSTäLLNINGAR      MINNESLUND       FAKTA KONTAKT      OM OSS      LÄNKAR

__________________________________________________________________________________________________________


Kort om marsvin:
Vetenskapligt namn : Cavia porcellus
Marsvin har ett lugnt temperament, är lätta att sköta, renliga och ganska tysta. De småpratar mest med varandra, men när det vanskas mat kan de ropa ganska högt!
Ett marsvin blir normalt 4-6 år, men det finns marsvin som blivit minst 9 år.

Marsvinen härstammar från Anderna i Sydamerika där de lever i öppna gräsbevuxna områden. Indianerna i Peru tog dem som husdjur och än idag används de som mat, men det är de lite större djuren som kallas Cuy (finns i Sveriga idag) som används till det. Det är ju inte mycket "mat" på ett "vanligt" marsvin.
Det vilda marsvinet ser naturligtvis inte ut som vårt tama. Färgen är mest lik våra golden agouti. De har spetsiga nosar och öronen står upp.
Marsvinet kom till Europa med holländska upptäcktsresande på 1500-talet. De var nog matreserv på skeppen också men de blev snart till keldjur! Inte konstigt när de ju är så trevliga små krabater!

Skötsel:**Grundat på jordbruksverkets författningssamling och allmänna råd** Kompletterat med lite råd efter mina erfarenheter.

Sysselsättning och social kontakt:

**En stimulerande miljö är en viktig faktor för att gnagaren ska kunna bete sig naturligt. Djuren bör ha tillgång till anordningar som går att klättra på och krypa under.**

  Ett hus eller liknande som de både kan sitta under och hoppa upp på är ett måste i buren. Behöver inte vara så komplicerat att fixa, i en gallerbur kan man ta en bräda genom gallret i ena kortändan av buren. Om du gör ett hus är det enklaste och bästa en bräda som tak och två sidor som ben, lagom högt att sitta under och att hoppa upp på. Antingen en per djur eller mellanväggar så att alla kan få sin egen lilla hörna.

  Rör att krypa igenom gillar marsvinen också, se bara till att de inte är för trånga så att de fastnar i dem!!
**Tänderna på gnagare växer under hela livet. För att tänderna inte ska bli för långa måste djuren ha möjlighet att slipa dem. Detta är anledning till att gnagare alltid ska ha tillgång till gnagmaterial, till exempel grenar med bark, pinnar eller rötter.**

  Exempel på bra att saker att ge till marsvin att gnaga på är: morötter, grenar av fruktträd, bärbuskar, asp eller björk. Även höet är bra för tänderna.
  Ge INTE bok, ek eller idegran! Det är GIFTIGT!

**Gnagare lever ofta i familjegrupper eller kolonier. Huvudregeln är därför att du ska hålla djuren i par eller grupp.**

  Marsvin är flocklevande, därför ska de aldrig leva ensamma! De vill ha en marsvinskompis som de kan prata med. Kanin är inget alternativ! Tre anledningar till att inte ha marsvin och kanin ihop:
  1: Marsvin ska leva med artfränder då de är mycket sociala djur och pratar med varandra, kaniner är ju tysta djur.
  2: En kanin är ju större än ett marsvin och kan skada det om den försöker para sig eller sparkar.
  3: Kaniner kan naturligt ha en bakterie i sina luftvägar (Bordetella bronchiseptica) som är sjukdomsframkallande på marsvin.
  Ha minst två marsvin: hane - hane eller hona - hona, spelar ingen roll. Hona och hane kan man inte ha tillsammans - utom när man vill ha ungar. Honorna brunstar med ca två veckors mellanrum och blir brunstiga igen ca två! timmar efter ungarna fötts!
  Enklast är att skaffa två ungar, men jag tycker att det är minst lika bra om den ena är lite äldre. Mina hanar går med yngre hanar som inte gått i avel, jag har också satt ihop hanar igen efter att den ena har parat och det har gått bra. Man måste naturligtvis ha kontroll så att det inte blir bråk! Däremot har jag aldrig vågat sätta ihop två vuxna avelshanar som inte gått ihop innan.
  Det viktiga är dock enligt min erfarenhet att "personkemin" fungerar! Två honor kan också bråka så man måste ta isär dem.
  Slåss de så att man inte kan ha dem tillsammans, är det viktigt att de har varsin bur som står bredvid varandra så kan de prata med varandra i alla fall.
Foder och vatten:

**Marsvin ska ha fri tillgång till grovfoder, till exempel hö eller gräs. Marsvin ska dessutom ges daglig tillförsel av vitamin C. Ett växande marsvin bör inta 1 mg vitamin C per kg kroppsvikt och dag. Ett vuxet marsvin bör inta 10 mg per kg kroppsvikt och dag, och en dräktig hona bör inta 30 mg per kg kroppsvikt och dag.
När utfodring av marsvin förändras ska det ske successivt. Detta är speciellt viktigt när utfodringen ändras från hö till färskt gräs.**

  Hö av bra kvalitet, läggs i botten på buren, INTE I HÖHÄCK, de kan klättra i den och fastna och de ska inte äta med huvudet uppåt! Marsvin är betande djur! Marsvinen tycker om att gå och plocka strån, och gosa ner sig i höt. Man får räkna med att slänga en del som blivit smutsigt. Marsvin kan inte tillverka c-vitamin själva och för att tillfredsställa C-vitaminbehovet ger man grönsaker! Broccoli, blomkål, vitkål, persilja, morötter m. m.
  Mina får, året runt, vitkål och morot varje dag, samt broccoli till dräktiga honor, och jag kompletterar sen efter säsong och utbud! Ingen saltsten! Och att ge c-vitamin i vattnet är meningslöst då solljuset förstör det.

  Som kraftfoder får de kligröt och krossad eller hel havre. Beror lite på höets näringsvärde hur mycket de får. Mitt hö är analyserat hästhö, så jag har ju tillgång till vädena, men man måste ha koll på hull och allmäntillstånd och anpassa utfodringen efter det.
  Ca 80 % av fodret ska bestå av hö! Alltid tillgång till rent vatten.

Utomhusvistelse:

**Gnagare får hållas i burar utomhus men aldrig i miljöer där temperaturen understiger 0C.**
  Mina är ute på somrarna, dagtid. Viktigt är att buren är stadig så att hundar, katter eller vilt inte kan bryta sig in. Och de ska ha skugga och kunna ligga torrt och under tak.

  Även om de äter gräs behöver de hö för att stablisera magen.

Sjuka gnagare:

**En gnagare som är sjuk, skadad eller visar andra tecken på ohälsa, ska snarast ges nödvändig vård, vid behov av veterinär.**

  Ett marsvin som slutar att äta behöver vård snarast! Ett dygn utan mat betyder nästan alltid döden.

  Hälsa:
  (vill du veta mer om sjukdomar (och en massa annat om marsvin) så finns mycket bra info på Humlans marsvinssida och Marsvinsnätet, se länksidan!)
   För att hålla ditt marsvin friskt är det viktigt att sköta om det rätt!
   - Rätt foder och rent vatten!
   - Bra miljö i rätt temperatur, med lugn och ro, ren bur, tillräckligt stor och inredd med skydd och sysslesättning!
   - Motion! Gärna fä springa på golvet varje dag. Tänk på att undvika hala golv och öppna ytor och inga sladdar att bita på!
   - Sällskap av andra marsvin!
   - Hanteras på rätt sätt.
   - Studera dina marsvin så märker du direkt om det är något fel på dem!

  Miljö:  **Minsta utrymme.
  För att garantera marsvin en bra miljö innehåller djurskyddslagstiftningen måttbestämmelser. Måtten som anges är alltid minimimått. Ett utrymme för marsvin får gärna vara större men aldrig mindre än måtten nedan. Minimimått för utrymmen där marsvin hålls:

  Minsta tillåtna yta 0,3 m
  Minsta yta per djur vid grupphållning 0,15 m
  Minsta mått på kortaste sidan 0,4 m
  Minsta höjd 0,25 m
  Honor som används i avel ska ha större utrymme.**

  Inredning:

  **Alla gnagararter ska hållas i burar där botten är täckt med strömedel. Burar med nätgolv får bara användas när djuren hålls i betesburar som har direkt kontakt med marken. Marsvin ska ha en burinredning där djuren har möjlighet att söka skydd.**

  Avel:  Innan du sätter din hona i avel, tänk på att du ska hitta bra hem till ungarna eller kunna behålla dem sjäv. Det är också alltid förenat med en viss risk för honan.
  Hon ska vara minst 5 månader gammal och man får inte ta fler än tre kullar på ett år.
  Det viktigaste att tänka på är att hon ska vara frisk och i lagom hull. Hon bör tas ur avel när hon är över tre år.
  Honorna brunstar med ca två veckors mellanrum, går dräktiga 10 veckor (ca 68 dygn), blir brunstiga igen ca två! timmar efter ungarna fötts!
  Sära hona och hane efter fem-sex veckor, honan kan då gå tillbaka till sina kompisar. Viktigt att inte ändra miljön eller störa honan de sista 4 veckorna. En hona kan få upp till sex ungar, vanligast 3-4 stycken. Om man tänker att ungarna väger runt 50 - 150 g/st och honan 1000 - 1200, så är det ganska mycket för dem att bära runt på.
  Ungarna ska stanna hos mamman minst 4-5 veckor. Hanarna tas bort SENAST när de är 5 veckor då de blir könsmogna från 4-5 veckors ålder och kan para både systrar och mamma!

  Det fantastiska med marsvinsungar är att de är helt färdiga vid födseln. De har päls och öppna ögon. Och kan nästan omedelbart ge sig ut på promenad i buren.


  © Veronika Ståhl 2004-2010